سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تباهی خرد در فریب خوردن از نیرنگهاست . [امام علی علیه السلام]
 
چهارشنبه 103 آبان 2 , ساعت 2:24 عصر

 

عابدینی امام جمعه قزوین

به گزارش ایکنا از قزوین، آیت‌الله عبدالکریم عابدینی، نماینده ولی‌ فقیه در استان و امام جمعه قزوین در جلسه تفسیر قرآن کریم در مسجد شیخ‌الاسلام در سخنانی به شرح سوره مجادله پرداخت که در ادامه می‌خوانیم: 

خدای متعال در آیه 10 سوره مجادله می‌فرماید: «إِنَّمَا النَّجْوَى مِنَ الشَّیْطَانِ لِیَحْزُنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَلَیْسَ بِضَارِّهِمْ شَیْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ»، یعنی جز این نیست که گفت‌وگوی محرمانه بی‌منطق و رازگویی بی‌دلیل از ناحیه شیطان است تا مؤمنان را اندوهگین کند، ولی نمی‌تواند هیچ گزندی به آنان برساند مگر به فرمان خدا و مؤمنان فقط باید بر خدا توکل کنند که توکل‌کننده به خدا از گزند شیطان مصون است.

نجوا به معنای صحبت‌های درگوشی در جایی است که آدم‌های دیگری هم حضور دارند، نجوا یک کار شیطانی است، چون حزن، اندوه و نگرانی را در افراد دیگری که در جمع حضور دارند ایجاد می‌کند. خداوند در این آیه فرموده شیطان و افرادی که به امر شیطان می‌خواهند با نجوا کردن در دل مؤمنان نگرانی ایجاد کنند، کارشان در مورد مؤمنان و توکل‌کنندگان به جایی نمی‌رسد و نمی‌توانند اثری در آن‌ها داشته باشند، چراکه مؤمن تحت سیطره نیست.

مطابق این آیه نجوا ابزاری در اختیار شیطان است، حال ببینیم شیطان از چه ابزار دیگری استفاده می‌کند برای اینکه به مقصد خویش برسد؟ یکی از ابزارهای شیطان این است که امر به فحشا و منکر می‌کند، خدای متعال در آیه 21 سوره نور می‌فرماید: ای مؤمنان، از گام‌های شیطان پیروی نکنید؛ و هر که از گام‌های شیطان پیروی کند هلاک می‌شود زیرا شیطان به کار بسیار زشت و عمل ناپسند فرمان می‌دهد؛ و اگر فضل و رحمت خدا بر شما نبود، هرگز احدی از شما از عقاید باطل و اعمال و اخلاق ناپسند پاک نمی‌شد، ولی خدا هر که را بخواهد پاک می‌کند؛ و خدا شنوا و داناست.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان رباخواری است؛ هم رباخواری و هم متعارف و معقول جلوه دادن ربا از ابزارهای شیطان است. از همه بدتر اینکه گاهی رباخواران کارشان را با انواع حیله‌ها شرعی جلوه می‌دهند. خدای متعال در آیه 275 سوره بقره می‌فرماید: رباخواران وقتی حرکت می‌کنند، گویا تعادل ندارند، اقتصادشان هم اقتصاد متزلزلی است، گویا شیطان در این‌ها نفوذ کرده و عقل و فهم‌شان را به هم ریخته است، این‌ها بین ربا و معامله فرقی نمی‌گذارند، در حالی که خدا معامله و بیع را حلال و ربا را حرام و جنگ با خودش قلمداد کرده است.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان ناامیدی و فرمان به بدی است. شیطان همیشه آینده را طوری جلوی چشم ما می‌آورد که ما بگوییم همه چیز در حال از بین رفتن است، این‌ها حرف‌های شیطان است، در حالی که مؤمن می‌گوید ما به امید خدا زنده هستیم و ان‌شاءالله آینده به لطف خدا از امروز بهتر خواهد شد، برای امروز هم خدا را شاکریم.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان ترس و ضعیف کردن روحیه جهادی، فعال و بانشاط است. شیطان آن کسی را که به او ولایت دارد می‌ترساند، خدای متعال در آیه 257 سوره بقره می‌فرماید: خداوند سرور کسانى است که ایمان آورده‏‌اند آنان را از تاریکی‌ها به سوى روشنایى به در مى‌‏برد ولى کسانى که کفر ورزیده‏‌اند سرورانشان همان عصیانگران طاغوتند که آنان را از روشنایى به سوى تاریکی‌ها به در مى‌‏برند آنان اهل آتشند که خود در آن جاودانند.

شیطان برای انسان آرزوسازی می‌کند

یکی از کارهایی که شیطان انجام می‌دهد این است که آدم‌ها را به گمراهی می‌کشاند، شیطان از هر امکانی استفاده می‌کند تا کسی را از راه به در ببرد، در همین راستا آرزوسازی می‌کند، یعنی کاری می‌کند این آدم واقعیت‌ها را نبیند، خیلی از آدم‌هایی که دست به جنایت، قتل و سرقت می‌زنند، آرزوهایی داشته‌اند که به آن‌ها نرسیده‌اند، این‌ها تصور می‌کنند از این طریق می‌توانند به آرزوهای خود برسند.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، وعده‌های دروغ همراه با دمیدن در آرزوهاست، شیطان به پیروان خود وعده می‌دهد و برای آن‌ها آرزو درست می‌کند، یعنی در آدم‌ها انگیزه دروغین ایجاد می‌کند، خدای متعال در آیه 120 سوره نساء می‌فرماید: شیطان به آنان وعده دروغ می‌دهد، و در آرزوهای سراب‌وار می‌اندازد، و جز وعده فریبنده به آنان نمی‌دهد.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، زیبا جلوه دادن کارهای زشت است، هر کسی که فریفته شیطان می‌شود، شیطان کاری می‌کند که این آدم از خودش و کارهای زشتش خوشش بیاید، خدای متعال در آیه 38 سوره عنکبوت می‌فرماید: و عاد و ثمود را نیز هلاک کردیم قطعاً فرجام آنان از سراهایشان بر شما آشکار شده است و شیطان کارهایشان را در نظرشان بیاراست و از راه بازشان داشت با آنکه در کار دنیا بینا بودند.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، اغوا است. اغوا به معنای فریب و به گمراهی کشاندن است، خدای متعال در آیه 175 سوره اعراف می‌فرماید: و خبر آن کس را که آیات خود را به او داده بودیم براى آنان بخوان که از آن عارى شد آنگاه شیطان او را دنبال کرد و از گمراهان شد.

شیطان گناه را برای انسان آرایش می‌کند

یکی دیگر از ابزارهای شیطان تسویل است. تسویل به معنای آرایشگری است، یکی از کارهای شیطان این است که به زشت‌ترین چیزها آنقدر رنگ و لعاب می‌دهد که به چشم آدم زیبا می‌آیند، البته تسویل مرحله دیگری غیر از تزئین است، خدای متعال در آیه 25 سوره محمد می‌فرماید: بى‏‌گمان کسانى که پس از آنکه راه هدایت بر آنان روشن شد به حقیقت پشت کردند شیطان آنان را فریفت و به آرزوهاى دور و درازشان انداخت.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، سهیم شدن در مال و فرزند است. شیطان خیلی تلاش می‌کند در فرزند کسی نفوذ کند، خیلی‌ها هستند که فدایی فرزندشان شده‌اند، خیلی‌ها هم بوده‌اند که از این مهلکه نجات پیدا کرده‌اند، حتی بزرگانی را داشته‌ایم که فرزندانشان جزو منافقان شدند، این‌ها خودشان کمک کردند که این فرزند به مجازات برسد و جامعه به واسطه آن‌ها آسیب نبیند، کسانی هم بوده‌اند که به خاطر فرزندشان راه جهنم را در پیش گرفته‌اند و فریب خورده‌اند.

در رابطه با مال نیز این‌گونه است، شیطان تلاش می‌کند در مال ما شریک باشد، همین که ربا، حق‌الناس و حرام در مال آدم بیاید، این مشارکت شیطان در مال است، یعنی گویا شیطان می‌آید در مال و فرزند ما سرمایه‌گذاری می‌کند تا از این سرمایه در جای خودش سوءاستفاده کند.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، ایجاد فراموشی است، خیلی وقت‌ها ما باید حواسمان جمع باشد که شیطان قبلاً چطور سر ما کلاه گذاشت یا حواسمان باشد که فلانی را شیطان فریب داد و کارش به کجا رسید، همین حواس جمع‌بودن‌ها باعث می‌شود شیطان نتواند کاری کند، اما مسئله اینجاست که شیطان برای ما فراموشی می‌آورد و ما یادمان می‌رود که او به ما آسیب رسانده و با آبروی ما بازی کرده است.

شیطان اعمال ناپسند را برای انسان‌ها تزئین می‌کند

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، تزئین اعمال زشت است. خدای متعال در آیه 14 سوره آل‌عمران می‌فرماید: محبت امور مادی، از زنان و فرزندان و اموال هنگفت از طلا و نقره و اسب‌های ممتاز و چهارپایان و زراعت، در نظر مردم جلوه داده شده است، تا در پرتو آن، آزمایش و تربیت شوند، ولی این‌ها در صورتی که هدف نهایی آدمی را تشکیل دهند، سرمایه زندگی پست مادی است، و سرانجام نیک و زندگی والا و جاویدان، نزد خداست.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، تعیین مسیر ویژه برای اهداف شیطانی است، یعنی شیطان برای خودش راهی ترسیم می‌کند و می‌گوید ای پیروان من، شما باید از این مسیر حرکت کنید، در این حزب، جریان و این فتنه بیایید، خدای متعال در آیه 168 سوره بقره می‌فرماید: هر چه در زمین پاک و حلال است، میل بفرمایید اما جای پای شیطان پا نگذارید، این مسیری که شیطان درست می‌کند مسیر عداوت و دشمنی است و شما را به جای خوبی نمی‌رساند.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان کید و نیرنگ است، یعنی شیطان نمی‌آید صادقانه به آدم‌ها بگوید من آمده‌ام تا شما را فریب بدهم، بلکه با کید و نیرنگ کارش را پیش می‌برد و خودش را دلسوز جلوه می‌دهد. یکی دیگر از ابزارهای شیطان، ایجاد بدبینی و دشمنی است، از دیگر ابزارهای شیطان می‌توان به روی‌گردانی از ذکر اشاره کرد، یاد خدا ذکر است، قرآن، حج و نماز و به‌ویژه نماز جمعه ذکر هستند، باید دائم‌الذکر باشیم، همه برکات در ذکر نهفته است.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، دعوت به عبادت غیرخداست. شیطان می‌خواهد ما بندگی او را کنیم و ما را به سجده خود وادارد، خدای متعال در آیات 60 و 61 سوره یس می‌فرماید اى فرزندان آدم مگر با شما عهد نکرده بودم که شیطان را مپرستید زیرا وى دشمن آشکار شماست، و اینکه مرا بپرستید این است راه راست، کسی که شهادت ناحق می‌دهد، دروغ می‌گوید، صحنه‌ای را به‌صورت وارونه برای قاضی جلوه می‌دهد، این‌ها همه به معنای پرستش شیطان است.

قماربازی ابزار شیطان است

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، می‌گساری، قماربازی و بت‌پرستی است. خدای متعال در آیه 90 سوره مائده می‌فرماید: اى کسانى که ایمان آورده‏‌اید شراب و قمار و بت‌ها و تیرهاى قرعه پلیدند و از عمل شیطانند پس از آن‌ها دورى گزینید باشد که رستگار شوید.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، ایجاد عداوت و دشمنی است، اگر ما بیاییم بین دو آدم مسلمان صلح، دوستی و آشتی برقرار کردیم، این کار رحمانی و خداپسندانه است، اما اگر رفتیم از یک نفر به یک نفر حرفی را رساندیم که بین این‌ها کدورت ایجاد شد، ما عامل شیطان شده‌ایم.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، تشویق به تبعیت از رسوم اجداد و نیاکان است. شیطان ما را تشویق می‌کند و می‌گوید وقتی اجداد شما فلان‌ کار را می‌کردند، چرا شما آن را کنار می‌گذارید؟ هنوز هم ما رسوماتی از کارهای جاهلیت قبل از اسلام را در خرده فرهنگ‌هایمان می‌بینیم. یکی دیگر از ابزارهای شیطان، وسوسه است، برای مثال شیطان به سراغ آدم و حوا آمد و بساط وسوسه خود را پهن کرد و در نهایت نیز به نتیجه رسید.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، فتنه‌انگیزی و تشویق به فتنه‌گری است، شیطان افراد را به تشویق به فتنه می‌کند، اینکه برخی به میدان فتنه می‌آیند و شعله آتش بلند کنند، حتی خودشان را به خوف و خطر می‌اندازند، اما یک انگیزه‌ای دارند، یعنی معلوم می‌شود سوخت این‌ها از یک جایی تأمین می‌شود، آن کسی که به این آدم‌ها سوخت و انگیزه می‌دهد تا در میدان فتنه بمانند، شیطان است.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، به لغزش کشاندن است، یعنی شیطان تلاش می‌کند ما را بلغزاند و به زمین بزند، از دیگر ابزارهای شیطان، دعوت به بدی‌هاست. شیطان انسان را به بدی‌ها دعوت می‌کند، خودش هم به این موضوع اعتراف کرده است، خدای متعال در آیه 22 سوره ابراهیم می‌فرماید: در قیامت فریب‌خوردگان به شیطان می‌گویند این چه بلایی بود تو بر سر ما آوردی؟ شیطان از خودش دفاع می‌کند و می‌گوید خدا به شما وعده حق داد، من هم به شما وعده دادم، اما من خلاف وعده عمل کرده و شما را فریب دادم، من بر شما سیطره نداشتم، من فقط شما را دعوت کردم، اما شما دعوتم را با عجله اجابت کردید، پس مرا ملامت نکنید، خودتان را ملامت کنید، من اینجا نمی‌توانم به فریاد شما برسم، شما هم نمی‌توانید برای من کاری کنید.

شیطان با سخنان فریبنده انسان‌ها را گمراه می‌کند

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، سخنان فریبنده است. خدای متعال در آیه 112 سوره انعام می‌فرماید: و این‌گونه برای هر پیامبری دشمنانی از شیاطین انس و جن قرار دادیم، که برای فریب مردم همواره گفتاری باطل ولی به ظاهر آراسته و دلپسند به یکدیگر القا می‌کنند، و اگر پروردگارت می‌خواست چنین نمی‌کردند، پس آنان و آنچه را به دروغ به هم می‌بافند واگذار.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، تبذیر است. تبذیر به معنای اسراف و بریز و بپاش است، خدای متعال در آیه 27 سوره اسراء می‌فرماید: بی‌تردید اسراف‌کنندگان و ولخرجان، برادران شیاطین‌اند، و شیطان همواره نسبت به پروردگارش بسیار ناسپاس است.

یکی دیگر از ابزارهای شیطان، اعمال ولایت است. شیطان خیلی دلش می‌خواهد ما به جای ولایت خدا ولایت او را بپذیریم، اگر ما از ولایت خدا جدا شویم، زیر ولایت هر کس و هر چیزی که قرار بگیریم به معنای ولایت شیطان است، ولی مؤمنان خداست، رسول خدا(ص) نیز ولایت خدا را اعمال می‌کند، امیرالمؤمنین(ع)، اولاد آن حضرت و جانشینان آنان در عصر غیبت مجریان ولایت خدا هستند، اگر ما از این ولایت کناره بگیریم و زیر بار ولایت هر چیز و هر کس برویم، این ولایت شیطان است.



لیست کل یادداشت های این وبلاگ